Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Informatika Házi dolgozat

2008.01.29

   

1, Minek a rövidítése a MAN

 

MAN: (METEOPOLITAN AREA NETWORK) VÁROSI HÁLOZAT.

 

2, Ismertese a csillag topológiáját!

 

CSILLAG (START): A munkaállomások külön-külön kábellel kapcsolódnak a központi géphez. Előnye, hogy sok gép kapcsolható össze, egy kábelhiba nem okoz rendszerhibát, csak az egy gép esik ki. Több csoportban, de ott sűrűn elhelyezett géppark összekötésére alkalmazzák, pl.: iskolákban, oktatótermekben. A jelerősítő elosztókkal az aktív HUB- okkal és a passzív HUB- okkal igen kiterjedt hálózat építhető (ARCNET). Ha az egyik munkaállomás üzen egy másiknak, akkor előbb a szerver kapja meg a csomagot, majd azt a célállomásnak továbbítja. Emiatt a szerver gyakran túlterhelt.

 

3, Milyen üzemmódokat ismer az operációs rendszer.

 

a, Az operációs rendszer típusai működési mód szerint:

 

1, Egyedi mód: Egyszerre csak egy program fut a gépen, a következő program betöltésével a korábbi törlődik a memóriából.

 

2, Multiprogramozási mód: Egyidejűleg több program van a memóriában, és ezek látszólag egyszerre futnak. Valójában a programok osztoznak az erőforrásokon. Lehetnek:

 

a, TIME-SHARING- időosztásos üzemmód

A terminálok kifejlődésével jelent meg. Egy géphez több terminál kapcsolható, és a gépidőt kiosztották a felhasználók között. Interaktív (követlen) kapcsolat van a számítógéppel, mindenki úgy érzi, hogy a gép az ő feladatán dolgozik.

 

b, PRIORITÁSOS üzemmód

Valamilyen szempont szerint fontossági sorrendet állítunk fel a programok között. A magasabb prioritású igény beérkezésekor a futó program megszakad és a magasabb prioritású, kapja a CPU- t.

 

b, Az operációs rendszerek típusai feldolgozási mód szerint:

 

 

 

 

1,       BATCH- kötegelt

a számítógép működési idejének lehető legjobb kihasználása, a taszkok (munkák) automatikus futtatása. Az adatokat nem keletkezésükkor, hanem összegyűjtve, egy bizonyos idő múlva dolgozza fel. A PC-én új életre kelt, saját taszkok, parancssorok írhatók, így gyorsabb a végrehajtása. Egymástól független munkákat hajt végre.

pl.: AUTOEXEC.BAT

 

2,       INTERAKTÍV- párbeszédes feldolgozás

Az ember és a gép folyamatos kapcsolatban áll, a felhasználó azonnal választ kaphat kérdéseire, utasítására. A program folyamatos beavatkozást tesz lehetővé. A gép alacsony kihasználtságú az ember lassúsága miatt.

 

3,       REAL – TIME – valós idejű

 

Ott használják, ahol a folyamat megkívánja, hogy csak vele foglalkozzon a számítógép, amely az adatokat azonnal feldolgozza. A gép alacsony kihasználtságú. Pl.: repülőgép – irányítás, vegyipar üzemek. A gépbe az adatok érzékelőkön keresztül érkeznek.

 

c, Az operációs rendszerek típusai a felhasználok száma szerint:

 

1,       Egy fel használós: egy gépet egy időben csak egy felhasználó használat, pl.: a DOS.

 

2,       Több fel használós: egy gépet egy időben több felhasználó is használhat egyszerre, pl.: a UNIX, Windows 98, Windows NT, Windows 2003.

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hogykell irni a dzsipieszt

(trényi Domnika, 2010.11.07 12:51)

léci mond meg hogy kell irni a dzipieszt