Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egyházi szervezet

2008.10.07

Krisztus akaratából kezdettől fogva két elemből tevődött össze:

 

a, szolgáló, rangfokozati papságból, a klérusból, melynek tagjai Krisztus papi hatalmából különös módon és különböző mértékben részesedve, bizonyos feladatok és szolgálatok ellátására hierarchikus, szent rangfokozati hatalommal bírtak és bírnak.   

b, az általános, egyetemes papságból, mely Krisztus papi hatalmából általános módon részesedik.

 

Közvetlenül Krisztus alapította:

 

a, a pápai prinátust; Péternek és utódának, római püspököknek rang és hatalmi előkelőséget adott. 

b, és az apostoli és az apostoli utódai (püspökei) hatalmat. Krisztus apostolokat választott ki, őket papi, megszentelői és vezetői, joghatósági hatalommal ruházta föl. Az egyház alkotmánya kétségtelen!

Az apostolok a Krisztustól kapott hatalmukat kéz föltétellel továbbadták. Ennek egyik bizonyítéka az ApCsel 6. fejezetben található. Az egyházi tradíció a hét férfi kiválasztásában látta a diakonátus volt és a hetes szám később más egyházakban is általánossá vált. A diakonátus nem átmeneti fokozat volt hierarchiában, hanem állandó tisztség. Az áldozó papi hatalom a helyi püspök által továbbadott hatalomnak némi korlátozódásával alakult ki, illetve vált ki a püspöki hatalomból, különült el attól. A diakónusok a püspök mellett a szegények ellátásán és az anyagi ügyek intézésén kívül sokféle szolgálatot és munkát végeznek Pl. igehirdetés, áldoztatás, keresztelés. A létszám növekedésével klerikusi tisztségek újabb fokozatai fejlődtek ki. A subdiakónusok a diakónusokat segítették. A lektorok, az istentiszteleten a Szentírást olvasták. Az akolitusok a subdiakónusok segítségére voltak. Az exorcisták lelki betegeket, epileptikusokat ápoltak. Ostiáriusok a templomajtót őrizték. Cornelius pápa a III. század közepén már mindegyik kisebb rendet említi, de ezek közül több (pl. lektor) már a II. században is létezett. A nők gondozásával a diakonisszák és özvegyek voltak megbízva.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.