Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Egyház alapítása

2008.09.02

 A jeruzsálemi ősegyház: A katolikus egyház alapítója, Jézus Krisztus történelmi személy volt. A zsidóságra jellemző a törvények feltétel nélküli elfogadása. A zsidóság ebben az időben várja a messiást. A zsidóság egy része Palesztinába telepedet le. A legtöbb zsidó szórványba helyezkednek el. Szellemi vezetőjűket „lefejezik” elhurcolták. Alexandria hatalmas kultúrára tesz szert itt a keleti és a nyugati kultúra, összeforr. A zsidóság nem volt egységes.

I. Farizeusok: a törvények minél tisztább betartására törekszik. Isten nevét hiába ne vedd az zsidóság pedig azt mondja Isten nevét egyáltalán nem szabad az ember szájára venni.

II. Szakeldeusok ezek is Jézus ellenségei voltak. Ők azt vallották, hogy angyalok nem léteznek. Jézusban potenciális ellenséget láttak.

III. Ekszéniusok: ők két messiást vártak.  

IV. Zelóták: lázadó népség való színúleg ide tartozott Péter is. 

Pétert Rómába fogják el temetni. Szent Péter Sírja felet épült meg a mai Szent Péter Bazilika. A Szent Péter Bazilika fő oltárát pontosan Szent Péter sírja felet helyezték el. A halottakat úgy tisztelték, hogy eljárnak imádkozni, ekkor jelenik meg a zarándoklatok.  Szent Pál farizeus volt foglalkozása sátor és ponyvakészítő. Akkoriban ez jó jövedelmező munka volt mert a Rómaiak mindent fel égetek ami az útjukba került. Eredeti neve Saul volt. Ott volt István nyilvános meg kövezésénél. Tőle származik az Apostolok cselekedete. Először zsidónak kell lenni és csak aztán keresztény. Pált házi őrizetbe vették. Néró császár őt is elfogja és lefejezteti. Ő Római állampolgár volt ezért nem lehetett keresztre feszíteni.  

Az egyház Jézus által alapított közösség Jeruzsálemben bontakozott ki. Itt alakult ki az egyes vezető férfiak által irányított közösség, mely nem csak hitte, hogy Jézus a Messiás, az Isten fia, hanem azt is hitte, hogy ő képezi Isten igazi népét, mely elkülönül a zsidóságtól, mint nemeztől ás vallástól. 

Itt alakult ki az egyes vezető férfiak által irányított közösség, mely nem csak hitte, hogy Jézus a Messiás, az Isten fia, hanem azt is hitte, hogy ő képezi Isten igazi népét, mely elkülönül a zsidóságtól, mint nemeztől ás vallástól. A 12 ez egy misztikus szám a zsidóknál ez Júdea tízen két törzsre utal, és Jézus 12 tanítványt válasz ki. A tizenkét tanítványon belül kiválasztja Simon Péter, aki ez által egy új nevet is kap „petrosz” görögül szikla és Jézus erre a sziklára építi a Katolikus Egyházat. Jézus külön is imádkozik Péterért. Simon, Simon, a sátán hatalmat kért magának fölöttetek, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát.  „De imádkoztam érted, nehogy meginogj a hitedben. Amikor megtérsz, te erősíted majd meg testvéreidet” „Uram felelte készen vagyok rá, hogy a börtönbe, sőt még a halálba is követlek.” Ő azonban így válaszolt: „Péter, mondom neked, mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor letagadod, hogy ismersz.”(LK 22, 31-34). Talmutban is szerepel Jézus, mint negatív személy. Jézust a zsidók eretnekeknek nyilvánították. Pünkösdkor háromezer zsidó keresztelkedet meg. Ezzel a Pünkösddel kezdődött tulajdonképpen az egyház élete. 36-ban kitört az első nagy keresztényüldözés (melynek első áldozata István diakónus volt). Ekkor jelenek meg a vének és hozzák létre a diakónátusi szövetséget. Ide 7 személy tartozik. A keresztények első perctől ünneplik az eukarisztiát. Az eukarisztia az egy görög eredetű szó és hálaadást jelent. Szerda és a Péntek lesz a böjti nap. Szombatot is betartják de, bejön a vasárnap és ezen a napon a Jézus Krisztus feltámadás ünnepeljük.  Jakbot lefejezik, Péter a rabságból megszokik.  István diakónust meg kövezik ő lesz az első vértanú. Az apostolok működése nagyon fontos. Máté járt Etiópiában, András, Szkitáhban, és Akhájban, Tamás apostol, pedig Indiába jutott el. János, pedig Efezusban telepedet le. Ő az aki végig élte az első századot  és nem halt vértanú halált. Nyugatiak fiatalosan a keletiek, pedig öregesen ábrázolják. Végig élte az első századot. Száműzik Pathosz szigetére, és itt írja meg a jelenések könyvét. Szent Péter Aticohniában élt és itt is halt meg. Pápa jelentése papa „Atya”. Róma ebben az időben már közel 1 millió lakossal rendelkezik. Rómában szenved vértanúhalált Néró császár idejében. Szent Péter kivégzés előtt azt kérte a katonáktól, hogy ő nem méltó, arra hogy úgy haljon, meg mint a mestere ezért fejel, lefelé feszítsék keresztre.