Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hellenizmus és a római birodalom Krisztus korában

2008.08.21

A zsidóság önálló nemzeti létét már Kr.e. 63-ban elvesztette.  Nagy Heródes, aki Kr.e. 37-től 4-ig uralkodót. Heródes utolsó végrendeletében országát három fia közt osztotta föl. Kr. u. 44-ben az egész Palesztina véglegesen római provincia lett, minden függetlenségét elveszítette. A zsidóság Mózes törvényeit használták, és ezt nevezték Tórának „törvénynek. Alexandriában készült el az Ószövetség legrégebbi görög fordítása, az ún. Septuaginta hetvenes fordítás melynek rövidítése LXX.

Hellenizmus Nagy Sándor korától származik.  Ekkor kezdet el kibontakozni a görög műveltség. Nagy Sándor nyugatról kelet felé kezdet el terjeszkedni. Célja hogy meghódítsa ezt a vidéket és elterjessze a görög kultúrát. Nagy Sándor birodalma egészen haláláig martat fenn. Halála után azonban felbomlott.

Erre a kora jellemző a Politeizmus „több istenhit”. Ezek az Istenek ember formájúak voltak és az égtől a földig mindenek volt Istene. A görög mitológia legnevezetesebb istenei: Zeusz a főisten, Héra volt Zeusz felesége, Posszeidon „tengerek istene”, Hermész „kereskedők istene”, Árész hadak istene.

Ebben az időszakban fog megjeleni Róma, mint a Római Birodalom központja. A II Punháborúba bele keveredik Görögország is. A Római Birodalom központja a Földközi-tenger. Nagyvárosok mind a tenger közelébe helyezkedtek el, mert vízi útvonalon sokkal könnyebb eljutni egy adott földrajzi

helyre, mint szárazföldön. A rómaiak egy glóbalizált világot hozott létre. Ebben a korszakban az emberek hitek is meg nem is.