Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vérzési típusok

2008.02.25

Külső vérzés:

Hajszáleres vérzés: Hajszáleres vérzéskor az erekből kevés vér szivárog ki. A vérzés a seb környékének a megtisztítása után, steril fedőkötéssel szüntetjük meg. Fedőkötéskor steril gézlapot teszünk a sebre és azt pólyával esetleg ragtapasszal rögzítjük.

Gyűjtőeres vérzés: Gyűjtőeres vérzésnél a sötétvörös árnyalatú vér egyenletesen, patakszerűen távozik a sebből. Nagyobb erek sérülése bőséges vérzéssel járhat. Ilyen esetekben nyomókötést alkalmazunk. A sebre steril gézlapot teszünk. A gézlapra, keményre gyúrt gézgombócot vagy kibontatlan pólyatekercset helyezünk, amelyet szoros pólyamenetekkel rögzítünk.

Ütőeres vérzés: Ütőeres vérzésnél az élénk piros színű vér a szívverésének megfelelő ritmusban spriccelve tör elő a sebből. Csillapítását azonnal el kell kezdeni, mert a nagy vérveszteség elvérzést okozhat. Steril gézt, esetleg tiszta ruhát teszünk a sérülésre, és újainkkal ezen keresztül erőst nyomást gyakorolunk a sebre. Így a sérül ér szájadéka összenyomódik, csökken a vérzés, s megindulhat a véralvadás.

Belső vérzéskor a vér nem folyik ki a testből, de a keringési rendszerből elvész., aminek életveszélyes követkéményei lehetnek. Ilyenkor a beteget sürgősen kórházba kell juttatni.