Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tüdőbetegség

2008.07.27

 TKépüdőgyulladás: súlyos, fertőző betegség. A gyulladás heggel gyógyul.  A tuberkulózis (tbc) nem csak a tüdőt támadja meg de ez a leggyakoribb. A korokozó a tüdő szövetének helyi elhalását, elfolyódását és felszívódását okozza. Az elpusztult tüdő szövet helye elmeszesedik. A légúti betegséghez, tartozik még a mandulagyulladás a száj és orrüregi fertőzések természetes következménye, akárcsak a nyaki nyirokcsomók megduzzadása. Az immunrendszer aktiválódását jelzi. A legtöbb légúti betegséget az orr nyálkahártyájának a kiszáradása okozza. Akkor van csak baj, ha a fertőzés már elmúlt, de a mandulák továbbra is gyulladásban vannak, sőt már a mandulák az újabb fertőzés kiindulópontjai. Ilyenkor szokták eltávolítani.

 

Szénanátha: virágpor, és gombaspóra okozza. De az allergiát kiválthatja lelki eredetű betegségek is. Tünetei: Szemviszketés, szemégés könnyezés, köhögés, orrfolyás. Kezelése lehet gyógyszeres vagy akupunktúra. Az allergia vizsgálat a következő képen zajlik a bőr felszínére különböző allergiás anyagot tesznek, és ha a bőrön elváltozást, idéz, elő. Az orvosok innen fogják tudni, hogy az illető milyen anyagra allergiás

 

Tüdőrák: a tüdőráknak számos fajtája ismeretes. Az utóbbi ötven évben egyik típusának, a hörgőcarcinomának az előfordulási aránya rendkívüli mértékben megnőtt. E betegség gyakoribbá válásáért főként a dohányzásfelelős.  A rákos sejtek folyamatosan nőnek sokszorozódnak, és daganatot (tumort) képeznek, amely akadályozhatja a légzést. A rákos sejtek áttelepülhetnek a szervezet más részeibe, és ott áttétes daganatokat képeznek. Bár a gyógyszeres és a műtéti az idők során jóval fejlettebb lett, a tüdőrák még ma is évről évre sok ezer áldozatot szed.

 

 

Asztma: a hörgők és a högőcskék falában izomnyalábok futnak. Az asztmás megbetegedésekben ezek az izmok összehúzódnak, és beszűkítik a légjáratokat. Emiatt a beteg zihálva lélegzik. Ám míg a hörghurut esetén a zihálás folytonos, az asztmás rohamok időszakosan jelentkeznek, és két roham között a légzés zavartalan. Az asztmás rohamokat allergiás tünetek váltják ki. Az allergia nem más, mint a szervezet túlméretezet válasza valamely, önmagában rendszerint veszélytelen anyagra. A belézget anyagok közül, gyakran idéznek elő allergiát az állati szőrök és a virágporszemek, de okozhatja ezt a betegséget a parányi poratkáknak a háztartási porban megtalálható ürüléke is. A tápcsatornából felszívódva kiváltó tényezők lehetnek némely táplálékok (pl.: tojás, tej tejtermékek) alkotórészei, a tartósítószerek és az élelmiszer-színezékek is.

                                                          .asztma_227587_94106_n.jpg

 

 

 

 

Kép forrása: http://alternativgyogyaszat.network.hu/kepek/allergia/asztma