Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szivacsok

2008.02.13

 

Szivacsok

Testfelépítése: A szivacsok teste egy átlyuggatott falú bögréhez hasonló. Az oldalfalon lévő apró nyílások a pórusok, a fenti nagy, szabad szemmel is látható nyílás a kivezető nyílás, az üreg az űrbél. A test tehát két sejtből áll. A külső sejtek főleg védenek, a belső főleg táplálékot vesznek fel, és ennek megfelelően felépítésük is kissé különbözik. Az egyed és a telep alakja nincs pontosan megszabva, a tapadási felszín és a vízáramlás befolyásolja, ezért aszimmetrikusak a szivacsok.

 

Kültakarő: Vázuk építőanyaga lehet tisztán mész kova vagy szaruváz, állhat a váz vegyesen kova és szarutűkből.

Mozgás: A szivacsok helytülő életmódúak, a vizet áramoltatják át magukon, nem ők mennek a táplálék után. Lárváik azonban galléros ostoros sejtekből álló kis kolóniák, amelyek a vízben aktívan úsznak.

Táplálkozás: A szivacsok a vízben előforduló bomló, korhadó anyagokkal táplálkoznak. A vizek tisztításában nagy jelentőségük van. A táplálékot a sejtek egyenként veszik fel és a sejten belül, emésztik, akárcsak az egysejtűek.

Légzés: A szivacsok minden sejtjei egyénileg, difúzóval lélegzik, akárcsak az egysejtű állatok.

Anyagszállítás: A szivacsoknak nincs keringései rendszerük. A táplálék egyenletesen elosztásban a vándorsejteknek van szerepe.

Kiválasztás: A szivacsok minden sejtje külön-külön választja ki a bomlástermékeket, és a környezetbe vagy az űrbélbe üríti.

Szaporodás: Az egyed külső sejtrétegbe legömbölyödött petesejtek és ostorral mozgó hímivarsejtek egyaránt képződnek, vagyis a szivacsok hímnősek. Az ivarsejtek a vízbe ürülnek és itt a hímivarsejtek kémiai ingerek hatására, találják meg petesejteket. A telepek ivartalan szaporodással, bimbózással keletkeznek

Érzékszervek: A szivacsok ugyanúgy sejtenként érzékelnek és válaszolnak, mint az egysejtűek.

      3t9008.jpg

 

 

 

 

 

szivacsok források: http://www.tantaki.hu/files/image/biosz/szivacska.jpg

http://cms.sulinet.hu/get/d/52de4577-a397-45be-a81f-734a0eb684f8/1/8/b/Normal/sziv01.jpg

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Medgyes Lucian Blaga nr 9B

(Cosa Magdolna Anita, 2009.03.17 13:57)

Miert nem rajzoltal egy elme terkepet a szivacsokrol?

Gernyeszeg fő út 178 Romania

(Petan Boglárka Éva, 2008.11.12 09:03)

gf