Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szem felépítése és betegségei

2008.02.21

Szem: a szemnek a segítségével visszük be az információnak közel a 80%-át. Az ember térlátással rendelkezik, ez segíti a tárgyak pontos távolságának a meghatározásában.

Részei: Szaruhártya, szivárványhártya, pupilla, elüső szemcsarnok, sugárizom, lencsefüggesztő rostok, látóideg, üvegtest, vakfolt, sárgafölt, ideghártya, érhártya, ínhártya.

1. ábra szem részei

/forrás:http://mlmhogyan.com/pszichologia/wpcontent/uploads/2010/01/szem.gif/

Betegségei: Kancsalság ezt másképpen szemtengely ferdeségnek

 is nevezik. Gyógyítása lehet műtéti vagy szemüveg használata. Távol és rövidlátó az első az távolra lát jól a másik viszont épen ellenkezőleg közelre lát jól távolra viszont nem. Ennek a korrigálása is történhet műtéti eljárással ekkor a szaruhártyán lézerrel apró bemetszéseket, ejtenek a szaruhártyán és ennek a segítségével a pupilla, jobban tud fókuszálni.

Szürke hályog: meg különbőztetünk gyerek és időskori szürke hályogot. A szürke hályog az a szemlencsén keletkezik, és ha a látást már annyira korlátozza, hogy az illető már csak foltokat lát, akkor szoktak műtéti eljárást alkalmazni. Ekkor a rossz szemlencsét egy műszernek a segítségével leszívják és egy műagyag implantátumot ültetnek a régi szemlencse helyére.

 2. ábra szürkehályog

 /forrás:http://patikapedia.hu/media/image/szurkehalyog(1).jpg/

Zöld hályog: A zöld hályog (glaukómát) az okozza, hogy a szivárványhártya és a szaruhártya között megnő a csarnokvíz mennyisége, és elfolyását valamilyen rendellenesség meggátolja. Nagyobb lesz a szemnyomás, és ez fájdalommal járhat. A látás elhomályosulhat, s a betegséget, ha nem kezelik vaksághoz, vezethet. Némely esetben lézerrel kicsiny vízelvezető nyílást vágnak a szivárványhártyán, hogy a szemcsarnokában csökkenjen a nyomás. 

 3. zöldhályóg

/forrás:http://napidoktor.hu/napidoki/webimage/4/9/2/wimage/shutterstock_12950536.jpg/