Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rovarok

2008.02.13

Rovarok

Testfelépítése. Az ízeltlábúak szövetesek, kétoldalian szimmetrikusok, valódi testüregesek, szerveik szervrendszereik vannak és testük –a puhatestűekéhez hasonlóan- testtájakra tagolódik A rovarok teste fejre, torra és potrohára tagolódik. A három szelvényből összeolvadt toron három pár láb és általában két pár szárny van. A potroh szelvényes és nincsenek rajta lábak. A rovarok legtöbb belső szerve azonban már nem szelvényezett.

Kültakaró. A rovarok testét kitin páncél borítja, ami ellenálló bármilyen kémiai vegyülettel szemben.

Mozgása. A rovarok 3. pár láb a toron található. Járáskor három lábuk mindig a talajon van, és mivel három ponthatároz meg egy síkot, mindig stabilan állnak.

Táplálkozása. A rovarok között növényevő, ragadozó, élősködő, ürülékevő, dögevő egyaránt előfordul. A ízeltlábúak és ezen belül a rovarok tápcsatornája elő, közép, utóbélre tagolódik. Az emésztést emésztőmirigyek segítik.

Légzés. A rovarok légcsőrendszerrel, úgynevezett tracherarendszerrel lélegeznek. A légcsövek vékony falú, spirális kitinlécekkel merevített falú csövek, amelyek olyan finoman elágaznak, hogy szinte egészen a sejtekig juttatják a levegőt. A testfolyadék tehát légzési gázokat nem szállít.

Anyagszálitása. A rovarok szíve tulajdonképpen egy a hátukon végighúzódó, hátul zárt, oldalán áttört és elöl nyitott cső. A csőhöz kívülről tapadó izmok, összehúzódása növeli a cső térfogatát, és ennek hatására az oldalsó nyílásokon beszívódik a szövetek a testfolyadék.

Kiválasztásuk. Speciális Malpighi-edény végzi a kiválasztást.

Szaporodásuk. A rovarok legösszetettebb egyedfejlődése a teljes átalakulás: a petéből lárva kel ki. Majd a lárva bebábozódik, és végül kifejlett rovarrá, imágóvá alakul.

Hormonrendszer. Egyedfejlődésük változatos, hormonok irányítják a fejlődést.

Érzékszervek. A rovarok szaglása olyan kiváló hogy több kilométeres távolságból megérzik egymás szagát. A szagérzékelés főleg a nemek egymásra találásában van szerepe. A rovarok látása szintén fejlett. Vagyis a rovarok többsége jó kép-és színlátó. A rovaroknak összetett szeme van. A rovarok közül hangot adó fajoknak hallása is van.

Idegrendszer. A rovarok fejében egységes agydúc alakult ki, a torban találjuk a szárnyak mozgatásáért felelős tordúcokat, a potrohában, pedig néhány potrohdúcot. Magatartásukat szigorú meghatározott, öröklött program irányítja, tehát a rovarok nem tanulékony állatok.

    

                darázs                         katicabogár

 

rovar testrésze

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

(awdas, 2010.11.18 16:59)

Pontosítanál, kérlek!
A Testfelépítés bekezdésnél azt írtad, hogy a potrohon nincsenek lábak.Ez nem igaz, mert a felsőrendű rákoknak vannak potrohlábaik, igaz, hogy kisebbek, mint a többi, de attól még lábak...

szandus10@lov.com

(szabó alexandra, 2010.10.04 15:38)

léci írjatok a teljes átalakulásról!köszi!

biromuki6@freemail.hu

(szandi, 2009.09.26 15:01)

lécci írjatok arról hogy hogyan táplálkoznak
köszi

........@............hu

(faszképűvok, 2009.02.17 18:38)

asdnvjpisfvnkfknnnnnfvks.dnv-sdknfv a fasz azjó a fasz az finom a fasz az különleges

........@............hu

(faszképűvok, 2009.02.17 18:37)

fasz nyíljon a fejetekbe

klaudia11@windowslive.com

(klaju, 2009.02.17 18:36)

helló pasik