Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


posztembrionális fejlődésének szakaszai

2008.02.25

Posztembrionális fejlődésének szakaszai

A születéssel lezárul az ember egyedfejlődésének méhen belüli szakasza. Ezt hosszabb-rövidebb időszakokra különülő méhen kívüli élet követi. Ennek első kéthete az újszülöttkor. Az egészséges újszülőt tömege átlagosan 3 kg, testhossza 50 cm. Testarányaira jellemző, hogy a feje a testhez viszonyítva aránytalanul nagy, végtagjai viszont rövidek. Születés után a kisbaba szervezetében megindul a tüdő, a bélcsatorna és a vese működése. Az újszülőt ideális tápláléka az anyatej, amelyben a tápanyagokon kívül pótolhatatlan védőanyagok is vannak. Alvás szükséglete naponta körülbelül 16 óra.

A csecsemőkor az első évvégig tart. A csecsemő tömege és testhossza rohamosan növekszik. Szervezetében kialakul a valódi zsírszövet formája emiatt gömbölydeddé, válik. Fokozatosan megerősödik az izomzata, ami új mozgások, kialakulását eredményezi; mászik, ül, jár. Megjelennek az első tejfogai.

A kisgyermekkor a hatodik életév végén fejeződik be. Ebben a korban a gyermek növekedései üteme fokozatosan lelassul. Megváltozik a test aránya, viszonylag nyúlánk test és fej alakul ki. A második évre kinő mind a 20 tejfog, szobatiszta lesz. Az életkor végén megjelenek a végleges fogak. Meg tanul beszélni, és ezzel megkezdődik a gyors értelmi fejlődése.

A második gyermekkor a 7 és 12 éves kor közötti időszak. Az életkor elején ugrásszerűen megnő a testmagasság, amit nagyobb méretű testgyarapodás követ. A korszak végére befejeződik a fogváltás.

A serdülőkor az-az élet szakasz, amikor a gyermekből utódok létrehozására alkalmas egyén válik. Többnyire 13 éves korban kezdődik, de lányoknál ez 1-2 évvel korábra is tolódhat. A serdülő testmérete ugrásszerűen megnő: először a végtagok, később a gerincoszlop nyúlik meg. Testaránya fokozatosan eléri a felnőttekre jellemző mértéket, vagyis a fej a test 1/8. Megindul az ivarmirigyek ivarsejt hormontermelése. Kifejlődnek a másodlagos nemi jellegek. Végeleges fokozatból már csak a négy bölcsességfog hiányzik. A serdülő fiatalt fokozott érzékenység és kritikai készség jellemzi.

Az ifjúkor 17 éves korban kezdődik és 23 éves korig tart, Ekkorra befejeződik a csontok növekedése, kialakul a végleges testmagasság és testarány. Kinő a négy bölcsességfog. Az ifjú igen nagy testi és szellemi erőkifejtésre képes. Életfontosságú döntéseket hoz.

Felnőttkorra befejeződik a növekedés és a fejlődés. Egyensúly áll be az építő és lebontó folyamatok, valamint a sejtek képződése és a pusztulása között. A nőknél általában 50 év a férfiaknál 55 évkor körül csökken a nemi hormonok szintje az ivarsejttermelés. Ez az időszak a változás, vagy más néven a klimax kora, ami után fokozatosan elkezdődnek az öregedés folyamata. 60 év felett a lebontó anyagcsere túlsúlyba kerül, a sejtek egy része elpusztul, a szövetekben szerkezeti és működési változások következnek be. Az öregedés legfeltűnőbb jelei: csökkenő testmagasság ráncosodó bőr, az őszülő haj, a petyhüdt izomzat, a tompább érzékszervek, a törékenyebb csontok és hiányos fogazat. Az idősek fogékonyak a betegségekre. Fokozott gondoskodásra van szükségük. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás csökkentheti az öregedés hatásait. Előbb-utóbb azonban miden élőnél, így az embernél is megszűnnek az életjelenségek és bekövetkezik a halál.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.