Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Légszennyező anyagok

2008.07.27

Kén-dioxid (SO2): 93%-a fűtésből és ipari égetésből, 7%-a pedig közlekedésből származik. A vízgőzzel vegyülve kénsavat alkot, amely a savas esővel a felszínre érkezve megváltoztatja a talaj és a víz savháztartását.

Nitrogén-oxidok (NO2): 70%-ban a közlekedésből, 30%-ban a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származik. A köddel és esővel vegyülve salétromsavat képez, és szintén savas esőkkel érkezik a felszínre.

Szén-monoxid (CO): A 70%-ban közlekedésből, 30%-ban pedig fűtésből és ipari égetésből a levegőbe jutó gáz az egészséget károsítja, ugyanis akadályozza a vér oxigénszállítását.

Ózon (O3): A talaj közeli légtérben a nitrogén-dioxiddal vagy szénhidrogénekkel terhelt levegőben a napsugárzás hatására jön létre. Az emberi egészségre és a növényekre egyaránt káros.

Füst, Korom: Az ipari eljárások és a közlekedés (kipufogógáz) káros következményeként a levegőbe kerülő porszennyeződésen egyéb károsító anyagok (pl. ólom, különféle nitrátok, szulfátok) is megtapadnak, amelyek a szennyezést még inkább fokozzák.

Ólom (Pb): 70%-át az ólmozott benzint használó gépjárművek „termelik”. A talaj ülepedve bejut, a növényekbe, a zöldségekkel, pedig az emberi az emberi szervezetbe, ahol a csontokba rakodik le. A vérképződést és az idegrendszert károsítja.