Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyűrűsféreg

2008.02.13

Gyűrűsféreg

 

Kültakaró: A földigiliszta kültakarója hengerhám, amelyet kutikula borít. A hámsejtekerdei-giliszta.jpg között mirigysejtek vannak, amelyek nyálkát termelnek, és így védik az állatot a kiszáradástól. A hám szorosan összenőtt az alatta elhelyezkedő izommal. Ezt bőrizom tömlőnek nevezzük.

Mozgás: A földigiliszta mozgása úgynevezett féregmozgás, szakkifejezéssel perisztaltikus mozgás. Simaizommal lehet féregmozgást végezni. A simaizom hosszú ideig tud összehúzódni, de nem nagy erővel. Az ember bélcsatornájának mozgása is hasonló, ezért azt is perisztaltikus mozgásnak nevezzünk. A hám alatt egy körkörös, az pedig egy hosszanti izomréteg található Ha a körkörös izmok húzódnak össze, az állat keskenyebb és hosszabb lesz, ha a hosszantika, akkor rövidebb és vastagabb, mert az összes térfogat nem változhat. A hasi oldal sertéivel kapaszkodik az állat, miközben egyszerre több perisztaltikus hullám fut végig a testén.

index.jpgTáplálkozás: A giliszták korhadékokkal, a földben található szerves anyagokkal táplálkoznak. Átrágják magukat a talajon, így lazítják és keverik azt, de felszínről is behúznak leveleket, fűszálakat a talajba, és ezzel is növelik a talaj humusztartalmát. A tápcsatornájuk kétirányú és három szakaszos. Az elő bél (száj, garat, nyelőcső, begy, gyomor) a táplálék felvételében, és raktározásában és adagolásában játszik szerepet. A középbél végzi az emésztést és a felszívást, az utóbél a végbélen át úriti a salakanyagokat. Emésztésük kizárólag sejten belüli.

Légzés: A gyűrűsférgeknek nincs külön légzőszervük, a légzési gázok a testfelületen át diffúzióval cserélődnek. A légzési gázok szállításában azonban a tápanyagok szállításához hasonlóan a legtöbb részt vesz a vér is.

Keringés: A földigilisztának viszonylag fejlett, zárt keringési rendszere van. Vére piros, bőrizom tömlője, pedig hajszálerekben gazdag, emiatt rózsaszínű az egész állat. A földigiliszta zárt keringési rendszere erekből áll. A háti érben hátulról előre áramlik a vér, a hasi és az idegrendszer alatti érben elölről hátra.

Kiválasztás: A földigiliszta kiválasztó szerve szelvényenként egy pár vesécske. A sejtek bomlástermékeiket a testüregbe juttatják. A vesécske szűrő működésének hajtómotorja egy csillós tölcsér, amely másodlagos testüregekből nyílik, és a folyadékot csillók hajtják a tölcsérbe.

Szaporodás: A földigiliszta hímnős állat. Először a hímivarsejtek érnek meg. Két giliszta feji végével, egymással szemben helyezkedik el. A megtermékenyítés tokban megy végbe, és a petéből kikelő kis állatok is egy ideig a tok anyagából táplálkoznak.

Érzékszervek: A földigiliszta kémiai, mechanikai és fényhatásokat érzékel. Az ingereket már nem nemcsak a sejthártya fogja fel, hanem elkülönült érzékelő sejtek is vannak hámrétegben. Az érzékszervek tekintetében a földigiliszta nem jeleskedik, hiszen környezete elég ingerszegény.

Ha szeretnél többet meg tudni a gyűrűs férgekről, akkor nézd meg ezt a videó linket.

https://youtu.be/pCfFmbF2CM4