Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogamzásgátlás

2008.07.27

 

A megtermékenyítés megakadályozása a fogamzásgátlás. Természetesen a leghatékonyabb módszer az önmegtartóztatás, ami valamiért mégsem a legnépszerűbb. Az önmegtartóztatáson túl a következő fogamzásgátlási módszerek ismertek:

  • Megszakított közösülés - A módszer lényege, hogy a közösülést még az ejakuláció előtt megszakítják, így a spermiumok nem juthatnak a hüvelybe. Nagyon megbízhatatlan, mivel nem mindenki képes pontosan érzékelni az ejakuláció közeledtét és már a jóval korábban megjelenő ún. elő váladék is tartalmazhat hímivarsejteket. (A módszer hatékonysága 60%.)
  • Óvszer (koton, kondom, gumi) - images-11-.jpgEgy vékony gumiból készült óvszert kell a merev hímvesszőre húzni a behatolás előtt. Az ejakuláció során az ondó az óvszerben gyűlik. Az óvszert a még merev hímvesszőről kell lehúzni, különben lecsúszhat és kijuthatnak a hímivarsejtek. Az óvszer előnye, hogy nem terheli meg a szervezetet és a nemi betegségek ellen is védelmet, nyújt. (A módszer hatékonysága 95%.)
  • Spirál - A spirál a méhbe helyezett spirál alakú acéldrót, ami megakadályozza a megtermékenyített petesejt megtapadását. Csak nőgyógyász helyezheti fel és csak olyan nőknek, ajánlják, akik már szültek. Használata közben folyamatos nőgyógyászati ellenőrzés szükséges. (A módszer hatékonysága 95%.)
  • Spermaölő zselék és habok - Ezek a készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, melyek elölik a hímivarsejteket. A közösülés előtt kel a hüvelybe tenni. (A módszer hatékonysága 70%.)
  • Fogamzásgátló tabletták - kep-1-.jpgEzeknek a tablettáknak a rendszeres szedése megváltoztatja a női ciklus hormonális szabályozását és megakadályozza a peteérést. Csak nőgyógyász ellenőrzése mellett használhatóak. Tizenéves korban nem tanácsolják a használatát, mivel ilyenkor a hormonrendszer még nem állt be tökéletesen. (A módszer hatékonysága 98%)
  • Esemény utáni tabletták - Más néven 72 órás tabletta. A közösülés után legfeljebb 72 órával beszedve meg tudja akadályozni a megtermékenyített petesejt megtapadását. Csak nőgyógyász írhatja fel, mivel nagyon erőteljes beavatkozást jelent a hormonháztartásba, évente legfeljebb két alkalommal használhatók. Bár a fogamzásgátlásnál tárgyaljuk valójában terhesség megszakításról van szó (amennyiben létrejött a terhesség).
  • Naptározás, hőmérős módszer - Ezek a módszerek a peteérés időszakának megállapításán alapulnak. A nő meghatározza, hogy mely időszakban fogamzó képes és ekkor tartózkodik a közösüléstől. A pusztán a naptárra alapozott módszer nem túl megbízható, a rendszeres testhőmérséklet méréssel hatékonysága nagyban javítható, míg a hüvelyváladék rendszeres vizsgálatával tovább növelhető az eredményesség. A katolikus egyház egyedül ezt a módszert tartja elfogadhatónak. (A módszer hatékonysága 60-85%.)

Terhesség megszakítás

A létrejött terhesség megszakítható, ezt nevezik abortusznak. A terhesség megszakításának számos módja van, a legelterjedtebb, mikor a magzatot vákuummal szívják ki a méhből. A hatályos törvények szerint abortusz a terhesség negyedik hónapjáig végezhető el. A terhesség megszakítás bonyolult jogi, etikai és lelkiismereti probléma.