Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emésztőrendszer részei

2008.07.27

Szájnyílás: Ezen keresztül vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagot

Nyálmirigyek: ennek a feladata maga a nyálnak a képzése. A nyál nem csak a táplálék puhítására szolgál, hanem fertőtlenítő hatása is van.

Nyelőcső: ezen keresztül jut el a tápanyag a gyomorba

Gyomor: Célja a táplálék tárolása. Jellemző rá hogy tágulásra képes. Feladata az élő táplálék elpusztítása és a baktériumsemlegesítés. A gyomor sósavat termel. Mozgására jellemző a perisztatikus mozgás.

Máj: szerepe az anyagok átalakítása Tömege 1,5 kg két lebenyből áll. Ez az egyetlen olyan szerv, ami képes regenerálódni. És a feladatához tartozik még a vegyszerek ártalmatlanítása és a vitaminok raktározása.

Epe: Ez a máj alsó területén található. A zsírok lebontásában játszik szerepet A    máj naponta 7dl epét termel. Az epe bomlástermékeket tartalmaz.

Kép Hasnyálmirigy: A máj mellet helyezkedik el. Külső és belső elválasztású mirigynek is nevezik. A belső elválasztású mirigy része termeli az inzulint. Felépítése: arasznyi, fehéres színű szerv.

Éhbél: Az éhbél elnevezése arra utal, hogy ez a bél szakasz még az ember halála után egy kis ideig még életképes.

Vakbél: A vékonybél oldalából nyúlik ki. Nem tartozik a béltartalom fő haladási irányába. Ez egy csökevényes bélszakasz. A feladata az immunrendszerben játszik szerepet. Ebben élnek a cellulózbontó baktériumok.

Féregnyúlvány: 6 mm vastag, és 6 cm hosszú

Vastagbél: három szakaszból áll vakbél, remesbél és végbél. A végbél a vakbélnél valamivel nagyobb. A remesbél a hasüregben ez keresztezi a vékonybeleket. Itt történik az emésztőnedvek által a tápcsatornába juttatott víz és ionok visszaszívása, rothasztó baktériumok közreműködésével a széklet kialakítása, valamint nyáktermelés a feladata.

Végbél: Az utóbél utolsó szakasza a végbél. Az ide érkező béltartalom székelési ingert vált ki. Az ürítés akaratlagos, a hasprés segíti. Ezen keresztül távozik a felesleges salak anyag.