Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cukorbetegség

2008.07.27

hasnyalmirigy-1.jpgAz emésztő nedvek segítségével a vérben felszívódott egyszerűbb szerkezetű cukrokat a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonja bonyolultabb szerkezetű keményítővé alakítja át, a máj és az izmok sejtjei raktároznak el. Szükség estén a szervezet ezeket az anyagcseréhez nélkülözhetetlen cukorrá alakítja át E folyamatok zavara következtében a vérben, megnő a cukor koncentrációja, és a vizeletben is megjelenik.  A kialakulását első sorban a hasnyálmirigy, de egyéb belső elválasztási mirigyek (a hipothalamus elülső lebenye, a pajzsmirigy és az ivarmirigyek) működési zavarai, idézi elő.

Betegség tünetei: szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése, levertség, fáradtság, fejfájás, erős éhség és bőséges táplálkozás ellenére jelentkező fogyás, állandó szomjúságérzet, bő vizelet, a bőr, főképpen a száj nyálkahártyája szárazsága, az arcbőr vörössége és viszketése, különféle gennyes bőrbetegségek. Nem ritka az ideggyulladás, idegfájdalom. Mivel a betegség következtében az egyik legfontosabb energiaforrás a szénhidrát feldolgozatlanul hagyja el a szervezet, gyakran alultápláltság tünetei észlelhetők. A zsírok elégetéséhez szükséges szénhidrát hiánya a káros hatású zsírsavak felgyülemlését és ebből következő savmérgezést idéz elő, amelynek következménye az ún. diabetikus kóma. Ennek két formája ismert. Az egyik esetben nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin (inzulinhiányos diabetes). Ez leginkább gyermek és fiatalkorúak betegsége. A speciális diéta mellet a hiányzó inzulinmennyiségéről is gondoskodni kell. A másik fajtája az ún. időskori diabetes. 50 éves kor után jelentkezik, és nem inzulin hiánya okozza Az elegendő mennyiségű inzulin a vérben nem képes hatást kifejteni. Ezt valószínűleg a háttérben meghúzódó zsír-anyagcserezavarok miatt a vérben keringő szívfrakciók okozzák. Ezzel egyidejűleg a betegeknél más ferment hatásis leblokkolódik, ami az időskori diabetesben szenvedőknél gyakran megfigyelhető köszvény kialakulásához vezet. Az egyre nagyobb számban előforduló időskori diabetes mindinkább terjedő zsír-anyagcserezavarokkal áll összefüggésben. E betegség terápiájában szükségtelen az inzulinadagolás. Helyette olyan tablettákat alkalmaznak, amelyek segítségével az inzulinhatást blokkoló anyagok semlegesíthetők.

Kezelése: a terápia középpontjában a diéta áll. Harmonikus természetes nyers étrend, sósszegény fehérjéket, szénhidrátokat, és zsírokat megfelelő arányban tartalmazó, vitaminokban bővelkedő ételek melyek jótékony hatást gyakorolnak a cukorbetegek anyagcseréjére. A napi étrend legalább félnyers ételekből álljon.