Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bőr felépítése

2008.02.21

Kép Bőr felépítése: Az ember egyik legnagyobb szerve a bőr 1, 5 m2, tömege sovány emberen is legalább 2 kg, de a bőralja zsírtartalmával együtt átlagosan 12 kg.

Az ember bőre három fő rétegből épül fel: hám, irha, bőralja.

Bőr fő részei:

Az ember bőre három fő rétegből épül fel: hám, irha, bőralja.

Bőr részei és annak feladata:

Hámréteg: A hámréteg található legkívül. Szövettanilag nem más, mint többrétegű elszarusodó laphám. A viszonylag vastag szaruréteg jól véd a kiszáradás ellen, és mechanikai hatásokkal szemben is eléggé ellenálló. A hámréteg ereket, nem tartalmaz, az alatta elhelyezkedő, nála kétszer háromszor vastagabb irharéteg táplálja. Az irharéteg speciális kötőszövet. Jellemző rosttípusa a kollagén, azaz enyvadó rost. A különböző irányokba futó rostrétegek miatt az irha jól nyújtható, hajlítható és rugalmas. Az irha erekben gazdag. Az érhálózat nemcsak a hámréteg táplálásához szükséges, hanem a hőszabályozás szempontjából is nagyon fontos. Az irhában futó erek tágassága jól szabályozható. Melegben több vér áramlik át a bőrön, a hő leadás fokozódik; hidegben kevesebb, akkor a bőr hőmérséklete csökken, és így kisebb lesz a szervezett hő vesztése. Az erek akkor is kitágulnak, ha az ultraibolya sugárzást a festéksejtek nem tudják elnyelni és hővé alakítani (lepirulás, leégés). A bőr érzékszervként való működéséért az irharétegben lévő idegvégződések a felelősek. A szabad idegvégződések minden károsító hatásra érzékenyek. A bőrtapintási, nyomási, hideg-és melegingerek felvételére alkalmas.

Szaruréteg: A szaruréteg alulról, az elpusztuló laphámsejtekből állandóan pótlódik, felül viszont kopik, ezért a kórokozók nem tudnak hosszú ideig megtapadni a bőr felszínén. A hám legalsó rétege festéksejteket is tartalmazhat. Ezek száma egyrészt öröklött jellemző, másrészt az ultraibolya sugárzás mennyiségével arányos. A sok festéksejt az ultraibolya sugárzást hővé alakítja, így a szervezet számára káros rövid hullámhosszú, nagy energiájú sugárzás a mélyebben fekvő, érzékenyebb szöveteket nem károsítja.

Szőr feladata: A szőrzet főleg hőszigetelő sajátságú és a mechanikai hatások ellen véd, de fontos az érzékelésben is. Az ember szőrzete csökevényes, de a fejen még jelentős szerepe van a lehűlés és az ütések ellen védő hajnak. Az ember testszőrzete mindenütt képes tapintási ingerek felvételére.

A szőr elhelyezkedése: A szőr az irharéteg a hámrétegen át a bőr felszínéig húzódó szőrtüszőben helyezkedik el. A szőrszál (hajszál) a szőrhagymából (hajhagymából) nő ki.

Faggyúmirigy: Az irha és a hám nyílik a szőrtüszőbe a faggyúmirigy. Zsíros váladéka a szőr rugalmasságát, vízlepergető sajátosságát hozza létre. (A faggyú eltömheti a szőrtüsző kivezető nyílását, ez a mitesszer. A pangó, nem ürülő faggyún kórokozók szaporodhatnak el gyulladásba, jöhet a faggyúmirigy vagy az egész szőrtüsző, ez a pattanás.)