Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agyi betegségek

2008.02.25

Agyrázkódás: Az agyvelő azért van az erős csontos agykoponyába, ahol folyadékrétegek védik a külső erőhatásoktól, mert nagyon érzékeny a rázkódásra. Ha mégis olyan mértékű agyrázkódás következik be, amit az említett védőberendezések nem tudnak kivédeni, hosszabb vagy rövidebb ideig tartó eszméletlenség lép fel. Ehhez többnyire hányás és emlékezetzavar társul, beteg egy bizonyos időponttól kezdve nem emlékszik a baleset előtti eseményekre (retrogránd amnézia). Az emlékezetkiesés időtartalmából valamit az eszméletlenség idejéből, ami néhány perctől napokig is eltarthat, következhetünk az agykárosodás súlyosságára. Az orr illetve a fülvérzésre utal.

 

Migrén: rohamszerű fellépő, többnyire féloldali fejfájás, gyakran előzi meg fáradtsággal, aluszékonysággal, fázékonysággal általános rossz közérzettel, fényérzékenységgel jelentkező elő stádium. Agyi érgörcsön alapul.

 

Epilepszia: Az epilepszia az idegrendszer rohamszerűen fellépő működési zavara, az agy egy területének összehangolatlan működése miatti görcsroham, melynek kiváltó oka lehet magában az agyvelőben. Szülés körüli agysérülés vagy később, bármely életkorban a koponyát ért baleset állhat a háttérben. (Nem ritka, hogy a trauma és az első epilepsziás roham kialakulása között hosszú idő, akár hónapok-évek is eltelnek.) Az epilepszia lehet agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, különböző koponyaűri daganatok és agyi érfolyamatok korai vagy késői következménye is. Úgymond külső, nem központi idegrendszeri tényezők, kóros anyagcsere-folyamatok (pl. vércukoresés) vagy különböző mérgezések (ólom, alkohol, metilbromid stb.) is görcsrohamot provokálhatnak.

 

Szélütés: A szélütés akkor keletkezik, amikor egy vérrög eljut az agyba, megakadályozva ez által a vérellátást és ez által az oxigénnel való ellátását az idegsejteknek abban a térségben. Ezáltal a sejtek elhalhatnak és azok a testrészek, amelyeknek a működését irányították, abbahagyhatják a működést. Szintén szélütéshez vezet, ha egy ér, amely ellátja az agyat, elpattan