Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Illés

2018.07.18

 

Szétszakadt ország

 

Dávid halála után a fia, Salamon lett a király. Salamon halló szívet kért az Úrtól, és Isten valóban nagy bölcsességet adott neki (vö. 1Kir 3). Salamon építette fel a jeruzsálemi templomot (vö. 1 Kir 6-8). Salamon halála után aztán az ország két részre szakadt (vö. 1k 12). Az északi ország neve Izrael volt, a fővárosa hamarosan Szamaria lett. A déli ország neve Júdea, fővárosa pedig Jeruzsálem. Izraelben később egy igen erős és tehetséges királyi család került uralomra. Omri dinasztiája (vö. 1Kir 16-23-28). Omri fia volt Acháb király. Az ő idejében lépett fel Illés próféta. Ebben az időben Izrael királyai Baál Isten tiszteletét támogatták. Ácháb Jezabelt, szidoni király lányát vette feleségül. Jezabel pedig magával hozta Baál prófétáit. Acháb gyönyörű, elefántcsonttal díszített palotát is építettet magának Szamariában. A palota felépítéséhez azonban a szegények megadóztatása, kisemmizése révén szerezte a pénzt.

Baált a vihar, az eső és a termékenység istenének tartották. Illés ezzel a kihívással bizonyítani fogja, hogy Baál nem tud esőt adni, csak az igaz Isten.

Illés visszatérítette a nép szívét a bálványoktól az igaz Istenhez. Azonban túlment az Úr parancsán, a saját feje szerint cselekedett, amikor megölette Baál prófétáit. Ezért is hagyta el őt az eddigi ereje, békéje.

Illés aztán felkente utódául Elizeus prófétát. Illés halálát a Biblia gyönyörű képpel ábrázolja, Isten egy tüzes szekéren viszi fel őt magához a mennybe (vö 2Kir 2,7-13). Ezért is alakult ki a zsidó népben az a várakozás, hogy mielőtt eljön a Messiás, Illés majd visszatér, és előkészíti az ő útját (vö. Mal 3,23). Ez a remény Keresztelő Szent Jánosban teljesedet be, aki a Messiás előfutára volt. (vö. Mt 11,14).