Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Úr Józseffel volt

2018.06.28

 

Jákobnak tizenkét fia születet, ők lettek a zsidók tizenkét törzsének ősatyai. A tizenkét fiú neve a következő: Ruben, Simeon, Lévi, Júda, Dán, Naftali, Gád, Áser Isszachár, Zebulon, József és Benjamin. Jákobnak egy lánya is született, Diana. Ábrahám: családját: Ábrahámot, Izsákot, Jákobot és az ő fiát ősatyáknak, idegen szóval pátriárkáknak nevezzük. 

Jákob elkényeztette Józsefet, és ez a helytelen szeretet kárára volt Józsefnek. Ha egy szülő elkényezteti a gyermekét, ha mindent meg ad neki, amit kér, ha mindent megenged neki, azzal tönkreteszi Önzővé, lustává, elviselhetetlenné voltoztatja. Az a szülő, aki valóban szereti a gyerekét, az első sorban arra, tanítja, hogy jó emberré legyen. Tudjon adni másoknak, áldozatot hozni, és kitartani. Ne keseredjen el minden nehézségtől. Az ilyen gyereket sokan szeretni fogják, mert nagylelkű és önzetlen.

József valószínűleg számtalanszor megkérdezte azt, hogy miért történik vele ez a sok rossz. Miért kellett Jákobtól elszakadnia, rabszolgává lenni, börtönbe kerülni? Egy dolgot azonban teljesen nyilvánvalóan megtapasztalt. Azt, hogy Isten vele van, Istennek mindezzel valamilyen szándéka van. A szenvedésben sokszor mi is azt kérdezzük: Miért? Ehelyett fontosabb volna arra figyelni, hogy Isten velünk van. Velünk viszi a keresztet, belé kapaszkodhatunk.

A testvérek megértették, és megbocsájtották apjuk gyengéjét, a kivételezést. Azt, hogy ők mindig csak másodrendű gyerekei voltak. József látta, hogy a testvérei valóban átalakultak. Eltűnt belőlük minden gyűlölet és keserűség.

József megbocsájtott a testvéreinek. Először talán meg akarta őket leckéztetni a keménységével, de végül a szeretett győzött benne. Amikor háromszor sírva fakadt, akkor háromszor úrrá lett benne az irgalom. József azt is megértette, hogy ez a sok kanyargós és fájdalmas életút, amit végig kellett járnia, Isten terve volt. Isten őt előre küldte, hogy megmentse azt is megértette, hogy ez a sok kanyargós és fájdalmas életút, amit végig kellett járnia, Isten terve volt. Isten őt előre küldte, hogy megmentse azt is megértette, hogy ez a sok kanyargós és fájdalmas életút, amit végig kellett járnia, Isten terve volt. Isten őt előre küldte, hogy megmentse azt is megértette, hogy ez a sok kanyargós és fájdalmas életút, amit végig kellett járnia, Isten terve volt. Isten őt előre küldte, hogy megmentse Egyiptomot, és megmentse a családját az éhínségtől. Isten végig mellette volt. Ahogyan egy régi ír közmondás mondja: „Isten görbe vonalakon is egyenesen ír.”