Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mondat és a szöveg

2008.01.30

A mondat és a szöveg

 

A szöveg olyan írásos vagy szóbeli közlés, amely a kommunikációs szerepnek tesz eleget. Írásban vagy nyomtatásban rögzített mondanivaló, illetve az ezt alkotó kifejező mondatok összefüggő egésze. A szöveg a beszéd és a nyelv legmagasabb szintű egysége, egymáshoz láncszerűen kapcsolódó, tartalmilag és nyelvtanilag összefüggő mondatok sorából álló szerkesztett egész. A szöveg tartalma mindig valamilyen közlemény, megnyilatkozás, üzenet. A szöveg feladata és célja, valamilyen üzenet átadása, beszélő mondanivalójának, akaratának, érzelmeinek közvetítése. Legalapvetőbb funkciók megegyeznek a kommunikáció funkcióival:

a, (érzelem) kifejezés

b, tájékoztatás, ismeretközlés

c, a hallgató befolyásolása, figyelmének felhívása

A szövegeket egységekre tagolhatjuk. Szövegegységeknek tekintünk minden, mondatott, mondattömböt, bekezdést, szakaszt, részt, fejezetett, cikkeket, felvonást, versszakot, stb. a szöveg szerkezetének két szintje van: a makro szerkezet (a bekezdések belső szerkezete és az ezek szerveződéséből létrejött makro szerkezet). A bekezdés tartalmilag összefüggő gondolat- illetve mondatcsoport, önmagában is egy befejezet, egész közlést tartalmaz. A szorosabb tartalmi viszonyban álló mondatok mondattömböt alkotnak. A bekezdés leghangsúlyosabb, legfontosabb gondolatát kifejező mondata a tételmondat, amely elhelyezkedhet a bekezdés elején, közepén és végén. A szöveg jelentését két tényező befolyásolja:

a, a szövegösszefüggés (kontextus)- a nyelvi elemek a szövegben létrejött összefüggés-hálózata

b, a beszédhelyzet (szituáció)

A szöveg kifejtettségét a beszélő és a hallgató viszonya, közös ismereteik a témáról a szövegösszefüggés szabja meg. A szövegben különleges szerepe van a hiánynak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dunakeszi

(karcsi, 2010.09.02 16:23)

okos