Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlősök

Állat neve: Szajga                      Kép                             

Fontosabb jellemzői:

 

Test magassága 60-80 cm

Fej törzs hossza: 110-140 cm

Testtömege 20-50kg

 

Szaporodás

 

Ivarérettség: a nőstények 7-8 a hímnek 20 hónapos korukban ivar éretek.

Párzási idény: december-január  

Vemhességi időtartam: csak nem öt hónap.

Utódok száma: rendszerint kettő.

 

Életmód

 

Viselkedés: 30-40 állat alkot egy csordát, a vándorlás ideje alatt a csordák egyesülnek.

Táplálék: lányszárúak, alacsony növésű bokrok, zuzmók füvek.

Élettartamuk: 6-10 év.

 

Előfordulása:

 

A szajga Közép-Ázsia hatalmas füves síkságain él.

A XVII. Században elterjedési területének nyugati határa még a Kárpátok vonalával eset egybe.

 

A faj védelme:

 

A század előtt a vadászat a kipusztulás szélére sodorta a szajgát. 1919-ben helyezték védelem alá, azóta legalább 1,3. millió-egyedre gyarapodott az állomány, ám élőhelyének korlátozott volta gátat szab terjedésének.

 

 

 

Állatneve: Rövidfarkú kenguru                        Kép

 

Fontosabb jellemzői:

Testmagasság: 40-54 cm

Farkhossza: 24,5 31 cm

Testtömege: 2,7- 4,2 kg

 

Szaporodás

Ivarérettség: 18 hónaposan

Párzási időszak: a kontinensen egész évben

Vemhességi idő: 27nap

Utódok száma: 1

 

Életmód

Viselkedés: párban vagy csoportban él.

Táplálék: fűfélék, alacsony és lágyszárú növények

Élettartam: 5 év

 

Rokon fajok

A kenguru 11 családjába tartozik. Ide tartoznak a szürke óriás kenguruk és a Petrogale nem hegyi kengurui. A rövid farkú kenguru a Setonix nem egyetlen faja.

 

Elfordulása

 

Korábban Délnyugat- Ausztrália mocsaras területein nagyon el tejet volt. Ma első sorban a nyugati partoknál fekvő Rottnest- szigeten és a Bald- szigetén él.

 

A faj védelme

 

Bár élőhelye jelentős mértékben szűkült, gyakori állat azokon a szigeteken, ahová visszavonult. 

  

 

 

Állatneve: Sarki ürge

 

Fontosabb jellemzői

Hossza 39cm Kép

Testtömege 700-800g

 

Szaporodás

Ivarérettség: 1 éves korban

Párzási időszak: május-június

Vemhességi idő: 25 nap

Utódok száma: 5-10

 

Életmód

Viselkedés: nappal aktív csoportokban él, téli álmot alszik.

Hangkibocsátása: figyelmeztető kiáltása csettegő „szikk-szikk”.

Táplálék: magvak, levelek, gyökerek, bogyók, virágok gombák.

 

Élettartalma: 6 év.

 

Rokon fajok

Az ürgék neméhez mintegy 20 faj tartozik. Hazánkban és Ausztria délkeleti részén a hasonló közönséges ürge fordul ellő. Észak- Amerikában sok faj képviseli a mókusfélék e csoportját.

 

Előfordulás

A kanadai Hudson-öböltől Alaszkáig és az Oroszország északkeleti részén fekvő trundrákig fordul elő.

 

A faj védelme

Élőhelyének elszigeteltsége miatt az ember mindeddig nem befolyásolta különösebben a sarki ürge állományát.      

Állat neve: Indiai antilop

 

Kép Fontosabb jellemzői

Hossza: 100-150cm

Testtömege: 25-40kg

 

Szaporodás

Ivarérettség: 18-24 hónaposan

Párzási időszak: egész évben, március- áprilisban és augusztus- októberben a legaktívabb.

Vemhességi idő: 5-6 hónap

Utódok száma: 1

 

Életmód

Viselkedés: csordákban él

Táplálék: fű, levelek, lágy szárú növények, hüvelyesek, gyümölcsök, virágok

Élettartalma: 13 év

 

 

Rokon fajok

Az indiai antilop különleges foglal el a gazellák és az antilopok között. Csavart szarva van a nagy kundunak és a sörényes mendeszantilopnak is, ezek azonban nem közeli rokonai.

 

Előfordulás

Kis számban India szinte teljes területén előfordul kivéve a hegységeket és a nedves területeket, mint például a Gangesz deltájának mocsarai és láp erdői.

 

A faj védelme

Becslések szerint valaha mintegy négy millió indiai antilop élt India síkságain mára csupán 10000 maradt belőlük. A fajt a vadászat és élőhelyének pusztulása egyaránt veszélyezteti.

 

Állat neve: Dorkász-gazella

 

Kép Fontosabb jellemzői

Hossza: 90-10cm

Magassága: 55-65cm

Testtömege: 15 - 20 kg

 

Szaporodás

Ivarérettség: nőstény 9 hónaposan, hím 18 hónaposan.

Párzási időszak: április-június.

Vemheségi idő: 6 hónap

Utódok száma: 1

 

Életmód

Viselkedés: társas csoportban él.

Táplálék: fű, levelek, hajtások, gyümölcsök, sáskák,

Hang kibocsátása: ha nyugtalan jajgat.

Élettartam: 10-12 év.

 

Rokon fajok

A kisebb antilopokat gazelláknak nevezik. Szűkebb értelemben hat kis gazella van, amelyek a gazellák alneméhez tartoznak. Ide tartozik a golyvás, a Grant, az indiai, a vörös homlokú és a Thomson-gazella.

 

Előfordulás

Észak-Afrikában, az Arab félszigeten és a Közel Keleten kisebb állományokban. Közép keleten elterjedési területe határos az Indiai gazelláéval.

 

A faj védelme

A vadászat és a vadorzás a dorkász-gazella korábbi elterjedési területének nagy része az állat kiirtásához vezetett. Ma Izraelben, Szomáliában és Tunéziában védet állat.

 

Állat neve: Leopárd

 

Kép Fontosabb jellemzői: 

Vállmagassága: 50-60cm

Hossza: 100-130cm

Testtömeg: 65- 80 kg

 

Szaporodás

Ivarérettség: 2,5-3 éves korában.

Párzási időszak: a trópusokon minden évszakban, másutt tavasszal.

A vemhességi időtartam: 90-112nap

Utódok szám:2-3

 

Életmód

Viselkedés: magányosan és rejtőzködve él.

Táplálék: nagy és kis emlősök, valamint madarak.

Élettartam: vadónban 12 év fogságban 20 év

 

Rokon fajok

A vele rokonságban lévő dél amerikai jaguárnak nagyon hasonló mintázata van, de nagyobb és erősebb testfelépítésű, mint a leopárd.

 

Előfordulás

Megtalálható Afrika és Dél-Ázsia nagy részén, Közép kelettől a korábbi Szovjetunió, Korea, Kína, India, Malajzia távolkelti részéig. A szőrmeipar nemzetközi szinten korlátozta a leopárd szőrme kereskedelmét.

Kép Állat neve: Afrikai elefánt

 

Fontosabb jellemzői

Magasság: a bikáé elérheti a 3 métert a tehenek valamivel kisebbek.

Testtömege: a bikáké, elérheti a 6 tonnát, a teheneké a 4 tonnát.

 

Szaporodás

Ivarérettség: 14-15 évesen

Párzási időszak: egész évben

A vemheségi időtartam: 22 hónap

A kicsinyek száma: egy borjú

 

Életmód

Viselkedés: békésen él családi kötelékben.

Hangkibocsátás: mély morgás, mint a kommunikáció állandó formája: izgalom esetén erőteljes trombitálás.

Táplálék: kizárólag növények fű, lomb, gyümölcsök, kisebb ágak.

Várható élettartama: 70 év

 

Rokon fajok

Az indiai elefánt, amely valamivel kisebb afrikai rokonainál.

 

Előfordulása

A Szaharától délre Afrika legtöbb pontján meg található.

 

A faj védelme

Az afrikai elefánt az olyan fajok, közé tartozik, amelyet a kihalás fenyeget. Tilos rá vadászni, de agyara miatt szinte mindenhol pusztítják a vadorzók. Csupán Kenyában az elmúlt 30 évben ezerről 30 ezerre csökkent az állomány. A vadőrök szinte tehetetlenek az orvvadászokkal szemben.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vakhely

(vakember, 2013.03.18 10:26)

vakonsan király :D

komoly hely

(komoly gyerek, 2013.03.18 10:26)

komoly???

valahonnan

(valaki, 2013.03.18 10:24)

valami

Re: valahonnan

(vmi, 2013.03.18 10:25)

valami, valaki, valami?????

Nagykökényes Petőfi út 22. 3012

(Kökény Angelika, 2013.03.18 10:20)

blablabla

valahol a nagyvilágban u. 0

(ß|||||||ß, 2010.10.25 19:43)

Nem rossz oldal,de lehetne egy csöppet jobb :)
grat

dfrgrgf

(dsfewrf, 2009.10.08 13:31)

dfhngjgfdsghfssssssssssssssssssssssssssssgg

xkjnbsfdgcj,

(lilok,xjfzk, 2009.03.24 17:54)

kldbfjz vj mnigfszasztok szkacokmnmnbvcmndaszasztok szkakojkutdg